VildaMatilda

Välkommen hem till mig! VildaMatilda, i Alvesta men är Socialentreprenör överallt med motto: Min historia förändrar framtiden. Som skapare av bloggen är tanken att bjuda på glimtar i mitt liv, som en fika vid mitt köksbord, vänner emellan. Med respekt därefter. Glimtarna kan göras större, så tveka inte att höra av dig! Föreningen, handledning, skolan, allmänheten, arbetsgruppen, familjer, inspiration, ATP.. .Anonyma kommentarer tas ej omhand. För kontakt med mig, om du är intresserad av vad jag har att erbjuda som influencer? vildamatildasjobb@gmail.com

Ynkedom i politiken

Igår hörde jag på radion att den sk. "Ungdomsrabatten" inom rättsväsendet ska tas bort. Rabatten gäller att vuxna 18-20 år som döms får automatiskt en mildare dom för att man, enligt många, många, studier ser att det är mycket få i den åldern och gruppen som har förmåga att överblicka en situation och också då har svårt att se orsak-verkan-konsekvenser. (En del i lågaffektivt bemötande som Hejlskov med flera tagit upp.) 

och att då straffa unga med långa straff på anstalt gör mer skada än nytta enligt mig. På anstalter finns enorm risk att knyta kontakter för ytterligare brottslighet och jag tror att ungdomarna som blir dömda så tidigt redan har ett agg eller en misstro mot samhället. Att låsa in dem med grovt kriminella och öka på ilskan är ingen bra idé. Fotboja- ja! Anstalt? Aldrig.
Hela rättsväsendet i Sverige har gått efter forskningen kring oförmåga att se sammanhang och konsekvenser och hur skadligt det är för unga att få långa straff när det redan finns problem. Radion intervjuade en kvinnlig minister som utredde om man skulle ta bort ungdomsrabatten och svaret blev ja. Man ska ta bort det. Trots att det är en evidensbaserad kriminalvård så väljer ministern att inte gå på forskningen, utan opinionen. Hon medgav själv att man förkastar forskning och, enligt mig, försöker inför valet passa in i debatten i Sverige som kräver hårdare tag mot brottslingar och strunta i fakta. 
Nu grundas alltså kriminalvården av opinion, än fakta och kunnande.
Det är lätt för en Svensson att tycka att man minsann ska göra något åt brottslingar, men det  okunniga åsikter utan grund när det gäller rabatten. Galet att populism vinner över mångårig forskning.
Möt inte hat mot hat. Det vinner ingen på. Inte unga och inte dem som blir utsatta. Någon måste möta misstro och fientlighet med inställningen:
-"hej där! Jag vet att det känns skit och allt är fucking fel men jag tror du kan lyckas. Du är värdefull för oss i samhället, vill du vara med oss?"


(null)


Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: