Kolla in!

I samarbete med  Only For Heroes Vad sägs om att kika in på Only For Heroes och kolla deras fantastiskt bra material av saker som underlättar både i vardag, skola och hem? Oavsett om du har rastlösa fingrar, har det knepigt med matte eller bokstäver, är förälder, personal, har spring i benen eller helt enkelt vill läsa mängder bra artiklar, så hittar du det där. Med koden "VM10" får du tio procent rabatt på ditt köp (skriv in koden i kassan)
. Mina händer älskar tangle! 
Och Onlyforheroes är enligt mig, ett föredöme för att göra superkrafter till just hjältemodiga superkrafter med det material de handplockat ihop noga. Kolla webbkurserna med!
www.onlyforheroes.se
(null)

Sätt höga mål

Jag fick diagnos ADHD och högfungerande autism, hfa, som vuxen. När jag var liten existerade knappt dom diagnoserna. I det stora hela ser jag positivt på tidig diagnos, det underlättar och hade definitivt gjort min barndom enklare. MEN nu fick jag inte diagnoser och jag väljer att ta upp en fråga för att hitta något bra. Jag säger inte bra eller dåligt, utan vill bara lyfta frågan


I och med att ingen misstänkte någon funktionsnedsättning när jag var liten, så ställdes det likadana krav på mig som på andra barn. Jag kunde inte leva upp till alla krav och det blev kaos, såklart, men kraven var rimliga för min ålder  Numera är jag rätt glad över att inte fått diagnos tidigt för jag fick glimtar ur ett standardliv. Vad man skulle klara. Kämpade som en tok för att leva upp till krav och mål, fast stannade någonstans på vägen, ledsen. Såg ändä vad som man skulle göra som standardmänniska. 
Hade jag däremot fått diagnos inom autismspektrat som barn hade jag dels blivit bemött annorlunda, fått särskilda insatser och dels  krav jag skulle klara av. Tyvärr kan all hjälp vid diagnos hindra en utveckling för man sätter annorlunda och kanske för låga mål, förväntningar och krav. Barnet kanske kan mer än vad läroböcker i neuropsykiatri berättar att den diagnosen kan och inte kan. 
 Om vi jämför med att standardmålen  är femton mål  medan autismspektrat har tre. Bara teoretiskt. Med anpassning efter din diagnos kanske du når upp till de tre målen men stannar där för att omgivningen tar hänsyn till de svårigheter som hör till. 
Om du INTE har diagnos och då har femton mål, får du kämpa  som tusan och kanske bara klara hälften, men det är ändå mer än om du hade haft diagnos och de målsättningar som följer med den. 

Jag fick chansen att se ett standarliv Och få krav  som jag visserligen inte kunde nå och bröt ner mig totalt, men jag är inte säker helt och hållet att jag hade klarat lika många mål och förväntningar om jag hade hade diagnos och fått hjälp utifrån den. 
Det jag vill säga är att ja-diagnos tidigt men se individen! Alla går inte efter diagnoskriterierna och många kan mer om dom får tillåtelse att testa och få stöttning i att nå högre och komma längre. Tyvärr siktar omgivningen lite väl lågt emellanåt. Svår balansgång, och ja. Diagnos är bra.

Nytt i köket

Kökssoffan fick ett nytt tyg och nya gardiner har hängts upp. Även Keith Haring fick hänga på väggen. Vet inte om det är för mycket färgexplosion men jag tycker om glada färger 😊 gardinerna med gula blommor är köpta på Wish och tyget kommer från fyndet på IKEA. Kuddarna är Wish också. Jag har som alltid persiennerna nere om ni undrar vad det svarta till höger är och varför det är lite konstigt ljus. Jag håller värmen ute.

Vad tycker ni?
(null)

Upp