VildaMatilda

Välkommen hem till mig! VildaMatilda, i Alvesta men är Socialentreprenör överallt med motto: Min historia förändrar framtiden. Som skapare av bloggen är tanken att bjuda på glimtar i mitt liv, som en fika vid mitt köksbord, vänner emellan. Med respekt därefter. Glimtarna kan göras större, så tveka inte att höra av dig! Föreningen, handledning, skolan, allmänheten, arbetsgruppen, familjer, inspiration, ATP.. .Anonyma kommentarer tas ej omhand. För kontakt med mig, om du är intresserad av vad jag har att erbjuda som influencer? vildamatildasjobb@gmail.com

Lejonkungen- rasistisk?

Lejonkungen var den filmen jag älskade som barn. Musiken, skämten, innehållet allting. Jag såg det helt enkelt som lejon, pumba, hyenor och gnuer. En handling utspelad i djungeln eller i ett rike med bara djur. Ge och ta. Överleva och dö. Sorg och skratt.
Nu så här 15-20 år senare så sa en person till mig att Lejonkungen var en fascistisk och rasistisk film. Jag blir förvånad och frågade vad det var för fascistiskt med Lejonkungen och var rasismen låg för någonstans? Personen berättade att hyenorna skulle symbolisera araber, hemska och skrämmande. Att fascismen var hireakin med lejon högst (som kung då)  "jag väljer om jag ska äta dig eller inte jag äta dig bara om jag vill." Och att den läskiga lejonen hade ett svart öga det betyder ju på rasism mot mörkhyade från Disneys sida. 
Jag blev helt stum. Och ledsen. Som barn såg jag inte minsta lilla tendens till rasism i filmen. Lejon är lejon. Hyenor är just hyenor. Och det finns djur som äter andra djur. Circle of life som dom sjunger. Naturens gång.

För mig blev det ganska uppenbart att rasism och fascism kan ligga i tolkaren och inte i själva objektet. Om man vänder vrider på det så skulle väl allt vara det. Och jag väljer att låta Lejonkungen vara en film jag älskade när jag var liten och jag tänker inte blanda in fascism och rasism i såna saker även om jag är klart antirasistisk och antifascistisk. 
Tänk efter - ibland kanske det sitter hos betraktaren och inte i skaparen, i detta fallet Disney.Värld full av liv
Lejonkungen"Från den stund vi steg ner på jorden Och möttes av sol ovanför

Finns mycket mer än det du och jag ser Mycket mer än vi känner och hör
En kärlek som är oändlig 
Men så lite som vi kan förstå
Och den sol som gick ner någon annanstans ger 
ett gryningsljus att förlita sig på


I en värld full av liv
Allt förenas här
Som en cirkel sluts
Av kärlekskraft
Alla har en plats
Allting har en mening
Det är vår värld
En värld full av liv


REPRIS:


I en värld full av liv Allt förenas här
Som en cirkel slut Av kärlekskraft
Alla har en plats 

Allting har en mening 

Det är vår värld En värld full av liv"Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: