VildaMatilda

Välkommen hem till mig! VildaMatilda, i Alvesta men är Socialentreprenör överallt med motto: Min historia förändrar framtiden. Som skapare av bloggen är tanken att bjuda på glimtar i mitt liv, som en fika vid mitt köksbord, vänner emellan. Med respekt därefter. Glimtarna kan göras större, så tveka inte att höra av dig! Föreningen, handledning, skolan, allmänheten, arbetsgruppen, familjer, inspiration, ATP.. .Anonyma kommentarer tas ej omhand. För kontakt med mig, om du är intresserad av vad jag har att erbjuda som influencer? vildamatildasjobb@gmail.com

Hela Nåkkve

Jag var och lyssnade på duktige Nåkkve Balldin på universitetet och frågade någon fråga då och mailade sedan efteråt. Fick svar nästan direkt. Mailen såg förenklat ut så här, det finns uppdelat annars i två delar här i bloggen
Mail 1 från mig:
Hej!
Lyssnade på dig i Växjö. Jag satt längst fram, vid kanten. Rödaktigt kort hår, grå tröja och svarta byxor. Ställde en del frågor som tex vilka hanterar vart man ska lagra info och vem som plockar fram rätt info. Matilda är namnet.
Vill säga att din föreläsning var givande och mycket bekräftat det jag tänkt och tyckt. Är på G att föreläsa jag med och föreläser/handleder bl.a. Växjö kommun, punktinsatser, Stockholm och skl och socialstyrelsen mfl. Pratar mycket patientperspektiv vid npf och identitet och att våga resa sig, våga må bra och våga bryta destruktivt liv. Man vet vad man har men man vet inte vad man får. Av rädsla stannar man oftast kvar i det destruktiva för man vet inget annat. Och vården är dålig på att visa varför man ska ändra riktning. De kommer mest med förbud och åtgärder som gärna kallats konsekvenser vid bryt mot regel.
Själv anser jag, som varit en av psykiatrins mest svårbehandlade och vårdkrävande patient  i Sverige, att det finns andra vägar att gå än genom konsekvenser.
Jag vill bara säga Nåkkve att jag känner igen det du pratar om och hade gärna haft kontakt och bollat- ge och ta. Som hur, ursäkta språk, satans viktigt det är med mat, sömn och fysisk hälsa för sårbarhetens skull. Att grundläggande behov måste vara tillgodosedda före något bra kan påbörjas.
Vad vet du om att vara frekvent patient och gå in i parientidentitet? För med NPF har man ju en tendens att spegla omgivningen okej då vara på sjukhus så blir man väldigt duktig patient eller är jag helt ute och cyklar? Np Har en excellent förmåga att rätta sig efter omgivningen( hur konstigt det än låter) så att en destruktiv plus np lika med två destruktiva inom kort.
Hälsningar Matilda "VildaMatilda " skog, Alvesta 


Mail två från mig;’
Mm

Hej!
Det är.jag, Matilda som lyssnade i växjö i torsdags satt längst fram på kanten.
Jag har ingen utbildning, men jag har autism , adhd och lärt mig av mig själv och det jag iaktar. Ska föreläsa på universitetet med Kristin på tisdag om det du sagt.
Tankelek jag fick av din föreläsning;
Om sekreterare och bibliotekarien.... har vi inte en vaktmästare också? Någon liten gubbe som ska sortera in, arkivera och plocka fram info om det behövs och ska lägga info på rätt plats i vårt system. Vilken info passarvpå hyllan längst in till vänster? Ok där. Säger sekreteraren. Vaktmästaren springer bort med informationen på rätt plats. Och det är viktigt att ha en vaktmästare som lyser order och gör sitt jobb. Även om chefen jobbar- går det inte kanske ändå att få fram rätt info om vaktmästaren strejkar? Eller att vaktmästaren la infon på fel hylla och sen inte hittar den. Kan det vara så vid inlärningssvårigheter, att vaktmästarna kanske strejkar eller är trötta..?
Jag föreläser själv en del men har som sagt ingen utbildning. Däremot har jag gått både i KBT och DBT och psykoanalys och är intresserad av vad som händer.
Vad tror du om det jag säger?
Med vänlig hälsning, MatildaMail från Nåkkve 
Hej Matilda

Tack för dina mail och kloka tankar på föreläsningen. På det jag hört dig reflektera på föreläsningen och tankar du skrivit i mail så tycker jag du verkar väldigt kompetent. Du kanske inte har någon formell grundutbildning men det finns många sätt att bli kunnig på (och utbildning är inte alltid en garanti för det😁) 

Jag håller helt med dig om det du skriver i förra mail om att grundläggande behov kring sömn, mat och somatik är superviktiga för att kunna klara av att förändra och bryta svårigheter. 

När det gäller din idé om en vaktmästare så skall jag faktiskt idag till förskoleutbildningen i Malmö och föreläsa och där har jag en liten annan förklaringsmodell om hjärnan som ett hus och att där finns även sekr, bibl, chef med MEN också en vaktmästare som har de uppgifter du beskriver.  Vaktmästaren kollar även att allt är ok i de andra rummen; tex hur är det i Känslorummet, med energinivå osv. 

Spännande att bolla tankar med dig:
Vi hörs

Nåkkve


Vänliga hälsningar 
Nåkkve Balldin


Hej Nåkkve!
Nu när min adhd är i bättre form måste jag fråga; det jag kallar "vaktmästare", är inte det egentligen transmittorsubstanser? Tanken slår mig nu att den vaktmästaren jag grubblat på faktiskt finns och kallas något oxh vars funktion är central vid adhd, och när jag tar Ritalin varje morgon är det för att hjälpa mina egna vaktmästare.
Jag känner mig lite snopen, det jag funderade om är ju bara transmittorsubstanser väl?
... 

Hälsningar Matilda "VildaMatilda" Skog

Hej
Vi tänker lika kring detta😁Tänkte precis i de banorna; att vaktmästaren är transmittorsubstanser. Som jag tänker så gör vaktmästaren inget eget bearbetningsarbete av information utan utför bara order och uppgifter av sekr, bibl och chef. 
Kanske medicin framför allt hjälper sekr men än mer fokuserad sekr skickar rimligt mycket uppgifter till vaktmästaren som de klarar sitt arbete utan att bli översköljd m uppgifter. 

Vänliga hälsningar 
Nåkkve Balld0
Balldin&Balldin AB
M

Den fredag, januari 26, 2018, 3:37 em, <tulderullkontakt@gmail.com>:

Hej igen Nåkkve!
Jag förstår om du inte har tid att svara, och för din egen del- var ledig då och då.. typ fredag em. 😃
Jag funderade vidare på det med "vaktmästaren" när vi pratar sekreterare, bibliotekarie och chef. Jag har inte hört din modell av vaktmästaren och dess funktion men jag tycker mig ana att det vaktmästaren ska göra är att få info, flytta infot till rätt hylla/del och hålla ordning på vart hen lägger infot och sedan på begäran av någon av de andra tre i huvudet, gå till rätt hylla, hämta info och leverera till den som ber om det. 
Kan det kopplas till tex inlärningssvårigheter, impulsivitet och minne? En vaktmästare som
1, är glömsk
2, har oreda i hyllorna med infot
3, är trött
4, har för mycket info att arkivera och plocka fram det som hen är ombedd till eller som alla förväntar att vaktmästaren ska kunna jobba som standardvakmästarna.
Kan leda till "vet inte" "jag minns inte" och tex impulsivitet och dyslexi. Med impulsivitet menar jag att vaktmästaren inte korrekt hinner sortera, arkivera, ta fram, och leverera adekvat information till chefen- som då gör felaktiga val.
Eller dyslektiker. Bibliotekarien, sekreteraren och chefen jobbar för fullt men vaktmästarn har  svårigheter i sitt jobb och vet inte vart infot ska ligga och varför. Att sedan ta fram det i oredan blir omöjligt. (Återberätta)
Eller affekt och sårbarhet. Vid stress blir vaktmästaren överfull med info att hen skiter i att jobba totalt.
Nu bara funderade jag lite kring vaktmästaren.
Sen måste jag säga en sak jag tycker;
Någons känsla är aldrig fel. En känsla kan inte vara fel, en känsla kan inte dömas eller tas ifrån en person. Agerandet som sker pga känslan är en annan sak för agerande är mer valbart. Att säga "så ska du inte känna" är så, så fel! Du nämnde att validera, och tips- prata mer kring det. Vi har en förmåga att döma och försöka ta bort vår omgivning känslor. Agerande kan vi däremot ha mycket att säga om.
Hur tänker du 


Mail 2
Hej J Nåkkve!
Nu när min adhd är i bättre form måste jag fråga; det jag kallar "vaktmästare", är inte det egentligen transmittorsubstanser? Tanken slår mig nu att den vaktmästaren jag grubblat på faktiskt finns och kallas något oxh vars funktion är central vid adhd, och när jag tar Ritalin varje morgon är det för att hjälpa mina egna vaktmästare.
Jag känner mig lite snopen, det jag funderade om är ju bara transmittorsubstanser väl?
... 

Hälsningar Matilda "VildaMatilda" Skog


lör 27 jan. 2018 kl. 10:43 skrev Nåkkve Balldin:
Hej
Vi tänker lika kring detta😁Tänkte precis i de banorna; att vaktmästaren är transmittorsubstanser. Som jag tänker så gör vaktmästaren inget eget bearbetningsarbete av information utan utför bara order och uppgifter av sekr, bibl och chef. 
Kanske medicin framför allt hjälper sekr men än mer fokuserad sekr skickar rimligt mycket uppgifter till vaktmästaren som de klarar sitt arbete utan att bli översköljd m uppgifter. 

Vänliga hälsningar 
Nåkkve BalldinDen lördag, januari 27, 2018, 12:54 em, skrev matilda skog <tulderullkontakt@gmail.com>:

Kul att vi tänker ungefär samma! Såhär menar jag:
 Om man ändrar namnet från vaktmästare till transportörer? Ex:
På sjukhuset finns transportörer vars uppgift är att förflytta patienter mellan olika enheter på sjukhuset. Det har inget inflytande eller pågående behandlingsatbete, utan de helt enkelt transporterar patienter, blodprov och sängar mellan olika instanser där de sover eller behandlas. Det är kanske så det funkar i hjärnan, att vi har transportörer som ska serva sekr, bibl och chefen så att informationen transporteras på ett bra sätt  mellan de olika. Och det lär väl vara transportörerna det finns ett visst problem med vid impulsivitet och uppmärksamhetsproblem? Visserligen kan det är det bero på att sekr ger för mycket information och chefen kräver för mycket och biblb förvirrad, men med transporterna är det väldig viktigt att de är snabba, friska och sköter sitt jobb på rätt sätt. Naturligtvis ska de få rätt information att fördflytta i takt med vad de klarar men jag ser ändå transporterna som en ganska så central roll i hela systemet.Att har inte en människa fungerande transportlrer så kvittar det hur mycket sekreteraren, bibliotekarien och chefen jobbar?
 Äsch jag vet inte jag kanske tänker konstigt?
Bara en tanke ursäkta att jag kanske stör. 😒 Jag gillar att få tankeutmaningar och att diskutera och bolla och det finns inte så många att göra det med.  (Min psykiatriker som numera snarare min chef och kollega är him la bra prata med. Jag föreläser och det tänkt att jag ska sammanfatta det du har sagt på universitetet på tisdag och jag känner att jag har otroligt mycket att leva upp till! För du är så grym!Svar Nåkkve:

Hej
Du stör inte och på dina resonemang så tycker jag att du också verkar grym😁Lycka till på tisdag! Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: