Tsp

En kommentar
Jag har som mål att lära mig flytande teckenspråk, tsp, det svenska ska jag tillägga. För alla länder har egna tecken precis som svenska skiljer sig från engelskan i tal, så gör det också i tecken. 
Sitter och övar varje dag.
Det finns en hel del bra appar. Tex tsp lex. En ordbok där man söker på ord och får tecknet. Något jag annats använder mig av är youtube. Det finns både kurser som hålls av professionella och av privatpersoner. Får mycket hjälp där! Bara den grejen hur ansiktsmimiken ska vara om man frågar, påstår eller om det är en fråga som man bara svarar ja eller nej på. Om man ska höja ögonbrynen, eller dra ihop dom. I vissa fall luta sig lite framåt, nästan stå på tå,
Bild på mig där jag frågar och tecknar "du" typ vill du? (null)
Min morbror kommunicerar med tecken och det är kul att han vet att jag kan förstå honom. Inte i allt såklart, men INGEN i familjen kan prata med honom bra för han kan bara verbalt säga en kort stavelse. Ingen kan tsp. Nu kan han och jag teckna ihop och retas och skoja och bara ha något gemensamt och jag märker hur glad han blir när han blir förstådd! Boendet han bor på kan tsp och han blommar ut där när han får prata och göra sig förstådd. Underbart att se min morbror berätta en hel händelse! Han som varit tyst hela min uppväxt. Som tur väl är har han tålamod och blir inte lätt irriterad, för när han försöker säga något förstår knappt ingen och han säger en stavelse, ritar, pekar, mm, och sist  vi sågs i Vislanda ville han berätta något. Jag förstod att han gjorde tecken för ansiktsmask, man, pengar och motorcykel och han sa "ha" 25 tv. Efter typ en kvarts gissande och livlig diskussion förstod vi att det hade varit på tv om bankrånet på Handelsbanken Vislanda där rånarna körde iväg på motorcykel för 25 år sedan. Jösses vad han skrek av glädje när vi förstod!

Nu har jag väldigt dålig finger och hand motor rik för jag har skadat mina fingrar och händer så mycket. Vissa tecken kan jag inte alls göra för att senor och nerver har varit av. Men att öva teckenspråk är också att öva upp musklerna och motoriken i fingrarna händerna så det är bra på många sätt.
 
1 Anette:

skriven

Det är inte svårt att förstå att din morbror uppskattar att du kan tsp, eller försöker lära dig. Att kunna kommunicera är ju så viktigt! Man blir ju väldigt utanför allt socialt liv annars...