VildaMatilda

Välkommen hem till mig! VildaMatilda, i Alvesta men är Socialentreprenör överallt med motto: Min historia förändrar framtiden. Som skapare av bloggen är tanken att bjuda på glimtar i mitt liv, som en fika vid mitt köksbord, vänner emellan. Med respekt därefter. Glimtarna kan göras större, så tveka inte att höra av dig! Föreningen, handledning, skolan, allmänheten, arbetsgruppen, familjer, inspiration, ATP.. .Anonyma kommentarer tas ej omhand. För kontakt med mig, om du är intresserad av vad jag har att erbjuda som influencer? vildamatildasjobb@gmail.com

Affekter och tankar

Mail mellan Nåkkve Balldin och mig.


Jag:
Vi har haft viss mailkontakt och jag satt längst fram på kanten i Växjö.
Undrar; hur ställer du dig till DBT och np-problematik? Dbt är ju inte utvecklat för den gruppen från början? Jag har autism och adhd gått gått dbt och det var superbt med den strukturen och det färdiga uppgjorda arbetet och upplägget. Tydligt och klart.
Men fråga:
Tanke-känsla - handling eller
Känsla- tanke -handling
Vid np? Din korta åsikt? Det ena är ju kbt och det andra dbt och skiljer sig markant. Vilket bör man Jobba med vid adhd-autism

Nåkkve;
Den fredag, februari 2fm, skrev Nåkkve Balldin 
Hej
Har ju själv gått en kortare DBT utbildning och tycker det finns mkt spännande i det tänket. Vet att där är ett projekt i Stockholm som jobbat m DBT m NP anpassningar och målgrupp m autism med goda resultat. 
Tror att för vissa personer är det tanke - känsla - handling och då är KBT (även denna bör NP anpassas) men det finns en grupp, och här tror jag det finns ett mörkertal, där känsla ligger till grund för tanke och handling och där är DBT mkt bättre. 

DBT principer för affektreglering m validering tror jag är bra oavsett, det är väl mer en fråga om att färdighetsträningen har olika fokus vid KBT och DBT. 
Vänliga hälsningar 
Nåkkve Balldin


Jag:
Håller med dig. Frågan är om man ska fokusera på så sätt att affekt påverkar tankar som i sin tur resulterar i handling- eller om man ska ta tag i tankarna som orsakar affekter, vilka leder till handling. Och vilken typ som är bäst vid np.
  Jag tror att en  terapi som ger en person färdigheter att hantera affekter ger en väldigt god grund för människan att ta tag i andra saker. Många med ADHD handlar ju i affekt och då gäller det ju att kunna reglera affekten kanske före det gäller att komma i kontakt med tankarna? Och jag tror det är väldigt bra med färdighetsträning och att personer har redskap att använda när man sedan tar itu med jobbigare grejer till exempel psykoterapi .
Dbt är väl främst utformad för de som har affektstörningar. Det  är inte alla med np-problematik som har det men kanske, men i en viss grupp, sätskilt adhd, har det nog väldigt stor betydelse och kan göra väldigt mycket. Jag gillar också det här tänket med att det är strukturerat och vad som ska gås igenom och det var det som ska tas upp och när och vad det ska leda till. Typiskt np

Jag: 😃😃
Hej
Jo, jag måste skriva detta. Fram till mars 2006 hade jag ingen medicin mot min ADHD och var bara ett enda stort gäng av affekter. Det var fförst efter jag började med medicin son affekterna bromsades och därmed kunde jag också börja jobba med  tankarna och genom tankarna skaffa verktyg till att hantera affekter

Det var nog slutsatsen .

Jag 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: