VildaMatilda

Välkommen hem till mig! VildaMatilda, i Alvesta men är Socialentreprenör överallt med motto: Min historia förändrar framtiden. Som skapare av bloggen är tanken att bjuda på glimtar i mitt liv, som en fika vid mitt köksbord, vänner emellan. Med respekt därefter. Glimtarna kan göras större, så tveka inte att höra av dig! Föreningen, handledning, skolan, allmänheten, arbetsgruppen, familjer, inspiration, ATP.. .Anonyma kommentarer tas ej omhand. För kontakt med mig, om du är intresserad av vad jag har att erbjuda som influencer? vildamatildasjobb@gmail.com

Beroende är inget farligt

Det här med beroende. Jag kommer prata om beroende och läkemedel utskrivna och rekommenderade av vården och korrekta doser och att allt är klart och tydligt och öppet.
Många inom vården är livrädda för att patienter kan bli beroende av läkemedel. Många läkemedel är beroendeframkallande men det innebär inte en ökad tolerans eller tillvänjning. De flesta läkemedel har ändå den. De läkemedel jag vill lyfta är de som är mot ångest och andra typer av dåligt mående. Läkemedel som Stesolid och Sobril är beroendeframkallande och ofta ger de en ökad tolerans men inte alltid. Stesolid är eftertraktade på svarta marknaden bland misdbruksre och det är förskräckligt. MEN i många fall kan rätt dos höja en livskvalité avsevärt! En människa med svår ångest kan fungera. Människor med psykisk sjukdom kan få en otroligt mycket bättre tillvaro och ge ett fungerande liv. 
(Nu menar inte jag att psykisk sjukdom inte enbart bör behandlas med läkemedel. Annan behandling som KBT bör ske. Läkemedel bör ej vara enda behandlingen och vårdplan ska finnas och resurser ska finnas runtom)

Varför denna rädsla för beroende? Om dosen ordineras korrekt, att patienten följer det och inte visar på nämnvärd ökad tolerans- varför sluta medicinera? Jag tycker inte man ska se beroende som ett problem sålänge det inte innebär andra följdsjukdomar. Se det som mat och sömn. Jag är beroende av mat, för att orka leva. Jag är beroende av effekten från alla mina mediciner, de får mitt liv att fungera. Om medicinen gör skillnad, varför sluta pga beroende? Vad spelar ett beroende för roll om medicinen är avgörande i livet?  Beroende som gör att en tillvaro fungerar utgör i sig inget problem enligt mig.

(null)


Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: