Ätstörning behöver inte synas

Jag tar upp det här med dolda sjukdomar och funktionsnedsättningar. De som inte syns vid första anblicken. Idag är fokus på ätstörningar. Oinsatta har väl kanske bilden av en väldigt mager tonårsflicka i tankarna när ätstörning nämns. Inget kan vara mer fel. Majoriteten av de som har ätstörning är normalviktiga och spridda över alla åldrar och kön.

När jag kämpade med min, när jag var normalviktig, kände jag att jag inte kunde ta mig själv, hur jag mådde och vad jag kände på så stort allvar. Jag hade normalt BMI och skötte livet utåt sett. Att då brottas med matångest, tvång, viktnoja, kalorikontrollerande och timmar ovanför toan ansåg jag att det "var inget". Det syntes ju inte och det faktum att jag led något oerhört kom liksom bort. Jag förringade mina problem och känslor. Än en gång- mitt helvete syntes inte, och då för mig, vågade jag inte erkänna att de fanns. Hjälpen fanns inte där och jag vågade inte vråla efter den. Jag hade ju normalt BMI.

Tills det syntes. Men då hade min sjukdom gått för långt. När mina revben gick att räkna, när knäna var större än låren och mitt ansikte urholkat var det för sent för att DÅ just därför, förstå allvaret. Ett allvar jag inte själv förstod med svältpåverkad hjärna.

Men ska det behöva synas för att finnas?
Emma Igelström, som slog världsrekord i simning, skriver i sin bok : 
"jag hetsåt, spydde och slog världsrekord"
.
Förmodligen hade hon ett helvete men VEM förstår att en person som är i så god fysisk form har en ätstörning? Att Emma led av svår bulimi?  Det är ett lika stort helvete som att vara underviktig.... (eller överviktig.) 
Det är skrämmande att vi i vårt samhälle inte tar varandra på allvar även om vi ser ut att följa normen. Varför måste det sitta och synas i kroppen för att bli förstådda?  Det är som att -så länge du mår så bra att du slår världsrekord är det inget större problem. Kan vi däremot nå med en hand om din magra överarm inser vi att du har ätstörning och erbjuder all hjälp.
En ätstörning sitter inte hela tiden i kilo. Och en individ kan ha ett totalt helvete och högprestera. Det är helvetet vi ska se. Inte våra kroppar.

#1 - - Anette:

Kloka ord! Det är säkert många som missar detta.

Upp