En liten käppredovisning


Idag när jag stack ut och tränade tror jag tusan det var frost på några bilar!!! Hallå!!!! Har jag MISSAT något? Det är mitten på AUGUSTI! Måste sett fel. Synen är inte den bästa. Trots allt kändes det kyligt.
Det med min syn och träna är just nu lite knepigt. Jag är ute runtom på powerwalks och måste gå med käpp. Får då inte upp farten som jag kanske önskar. Även om jag använder min Markeringskäpp, som är den lättaste och minsta av mina tre, så är det knepigt att jogga med käppen. 
Markeringskäpp är precis som det låter; en käpp för att endbart markera synskada. Den nuddar inte marken så ofta, men kan känna av en del hinder. Liten, lätt och just mest bara ett sätt att berätta.  Sen har jag två Teknikkäppar. De är mycket tyngre och längre än Markeringskäppen. Teknikkäpp använder jag för att "se." Jag för den framför mig på marken, i ziczac medan jag går. Den typen av teknik kallas att man "sopar". Och det ser det lite ut som :) Om ni undrar över räfflade eller prickiga delar på marken i samhället, på ex trottoarer och allmänna platser är det sk. Ledstråk för synskadade. Tack vare käppen och fötterna underlättar ledstråken otroligt mycket.  Med teknikkäpp kan man också göra något som kallas "loda" det innebär att man med käppens doppsko (kulan längst ner) kan höra hur omgivningen ser ut. Jag är rätt ovan käppanvändare, men kan loda såpass bra att jag hör om akustiken är ok i lokaler, ifall det är kalt i ett rum, eller ner "mjukvara" runtomkring och tex om det är asfalt (och var alla rör under asfalten är) vana användare kan med hjälp av lodning klara sig grymt bra. De kan tex höra exakt var väggar och dörr är, exakt yta på stället de är, hur nära människor står, takhöjd mm. Doppskon finns i flera utföranden och åsikter går isär vilken som är bäst. Jag har en keramisk fast kula och en käpp med rullande kula av plast. Keramikkulan lodar bra med är inte lika fysiskt smidig som rullande kula, men pålitlig. Å andra sidan är den rullande kulan mer diskret om man behöver höra mycket runtomkring och enklare i vissa miljöer. Det kan vara vilda diskussioner kring doppskon!

Synskadade har en term för att gå med käpp och dess teknik och allt runtomkring. Det heter att man "käppar"
Nu vet ni det!

Upp